Nitekim ben de bunu dusunmustum, yazilarimin daha cok kisiye ulasmasi icin web sitemi promote etmek yerine Medium’da yazmaya baslamayi dusunmustum. Ancak bu konuda biraz konservatif kalip iki tarafta da yazilarimin yayinlanmasini tercih ettim. Ta ki, Medium tamamen ucretli olana kadar. Bu ne demek oluyor peki?
Telif hakki bana ait olan bir yaziyi paylastigim web sitesi nasil olur da bu yaziyi kullanicilarina okutmaz? Biliyorsunuz, gunumuzde internet icerik saglayicilarinin en yaygin gelir modeli reklam gostermeye dayaniyor. Haber siteleri, ornegin New York Times, yazi islerindeki buyuk emekten oturu reklam gelirinden ziyade uyelik modeline gecmis durumda. Yani New York Times’i web sitesinden ya da uygulamasindan okumak icin para odemeniz gerekiyor. Bunu anlayabiliyorum, ancak nasil olur da Medium, yalnizca platformuna yazi yukleyen bagimsiz yazarlarin yazilarina erisim icin uyelik modeli ile gelir elde eder, bunu gercekten anlamiyorum.
Medium Partner Programinin gelir modeli su: Okuyuculardan para topla, sonra aradan kendi komisyonunu al, ardindan da yazarlara para kazandir. Yani gazetede kose yazari olan yazarlari dusunun, bunun internet tabanli ve herkesin yazar olabilecegi bir versiyonu oluyor Medium. Youtube’un metin versiyonu gibi de dusunebiliriz. Ama bir dakika, Youtube, aylik 5 dolar odeme yapmasan da 1-2 reklam karsiliginda sana o videolari izletiyor (?)
Evet, oldukca yanlis bir gelir modeline sahip Medium platformundaki hesabimi geri donusu olmayacak sekilde silmenin zamani artik zamani gelmis de geciyordu. Bilginin herkese acik ve esit uzaklikta oldugu bir Internet icin ancak birlikte hareket edersek bilincli bir toplum oluruz.
Not: Quora’da da benzer bir tartisma var. Ilgilenenler icin linki birakiyorum.
http://quora.com/Is-it-worth-getting-a-medium-com-paid-subscription